IEO
IEO : Institut d'Estudi Occitan

A la fin del mes de novembre de 2021, l'IEO sul site de la l'IEO/OPM publicava una plaqueta a l'atencion de las associacions per precisar son foncionament.

Los autors del document informan que l’Institut d’Estudis Occitans es una federacion d’associacions que s’espandisson sus tota la region lingüistica occitana e al delà. Constituïda de cercles locals òbra per la promocion de la lenga e de la cultura occitanas.

Qu'aquò siá al nivèl departamental coma al nivèl regional, se tròba un IEO o una associacion afiliada. Enfin l’IEO dich IEO Federal, recampa totes los nivèls e s’inscriu dins las instàncias mai que mai nacionalas o los collectius de lengas regionalas.

Lo document publicat precisa puèi la diferéncia que i a entre d'un costat las associacions afiliadas a l'IEO e de l'autre las associacions simplament aderentas.

Las associacions afiliadas fan part del malhum IEO. Los IEO departamentals e regionals devon èsser afiliats. Los cercles locals, eles, an la causida.

  • Los estatuts devon èsser en conformitat ambe los estatuts federatius de l’IEO (validats pel Ministèri de l’Interior que l’IEO es reconegut d’utilitat publica).
  • Los aderents de l’associacion afiliada pagan l’adesion IEO. Son membres de totes los nivèls : pòdon balhar lor vejaire e votar dins las instàncias de l’IEO (departamental/ regional/federal) perque se fa una reparticion financièra de l’escotisson.
  • Especificitat de la region Occitània/Pirenèus-Mediterranèa : los dorsièrs de subvencion son centralizats per l’IEO OPM e portats cap a l’OPLO (Ofici public de la lenga occitana).
  • Especificitat de la region OPM : una pagina dins lo guida de las associacions IEO de la region per presentar sas activitats e sul site ieo-opm.com, ajuda grafica, ajuda a la gestion associativa, jornadas de recampament, talhièrs...
  • Un bulletin associatiu, Anem Occitans !, es mandat a cada aderent.

Las associacions aderentas sostenon lo malhum IEO, participan al movement de sosten a la lenga e a la cultura occitanas.

  • Los estatuts son liurament definits per l’associacion que tendrà una gestion democratica e transparenta.
  • Es l’associacion que paga l’adesion e pas los sieus aderents ; los aderents son pas membres de l’IEO. Es l’estructura que pòt intervenir dins las instàncias de l’IEO (departamental/regional/federal).
  • Especificitat de la region Occitània/Pirenèus-Mediterranèa : los dorsièrs de subvencion pòdon èsser portats per l’IEO OPM, jos condicion.
  • Especificitat de la region OPM : las associacions aderentas son listadas dins lo guida de las associacions IEO de la region e sul site ieo-opm.com, ajuda grafica, ajuda per la gestion associativa, jornadas de recampament, talhièrs...
  • Un bulletin associatiu, Anem Occitans !, es mandat a cada associacion aderenta.
IEO associacions

Patrici Pojada sus l'aranés e l'occitan general

L'aranés e l'occitan general

En 2010 la generalitat de Catalonha publicava quatre estudis sus l'aranés e l'occitan general.

Pèire Lagarde sus Joan Bodon (1971)

Joan Bodon

En 1971 dins la revista Vida Nòstra Pèire Lagarde presentava Joan Bodon.

Union Europèa : ajudas a la infrastructuras de transpòrt

Ralh ferroviari

Lo dijòus 22 de junh de 2023 la Comission Europèa comunicava sus la politica de l'Union en matèria de transpòrt. Son 6,2 miliards d'èuros que seràn investits dins las infrastructuras.

Ives Roqueta sus Frederic Mistral

Tresor

Un article de Ives Roqueta (junh de 1998). Sorsa : Lo Lugarn numèro 86/87, 2004.

Prefaci de Felip Gardy a 'La quimèra' de Joan Bodon (1989)

La Quimèra

Per sa reedicion en 1989, las Edicion de Roergue accompanhava lo libre de Joan Bodon d'un prefaci de Felip Gadry.