Dempuèi lo mes de julhet de 2018 Sara Brennan (Cercaira post doctoranta, Sorbona Novèla/UMR Lacito) e James Costa (MCF, Sorbona Novèla/UMR Lacito) presentan lo blòg Revitaliser l'occitan dans la nouvelle Occitanie. Politique, commodification, transmission.

Lo site es trilenga. Los pòsts son en anglés, en occitan o en francés. Aquí rendon compte de lor trabalh de recèrca sus la politica de revitalizacion de la lenga nòstra en region Occitània.

Los autors presentan aquel site coma un carnet de terren e de recèrca.

Lor trabalh mai que mai etnografic debutèt en febrièr de 2018 e se deu persegre entrò al mes d'agost de 2019. La siá tòca es de comprene si, e cossí, la nòva apelacion de la region jòga sul procèssus de revitalizacion de la lenga e se contribuís o non a transformar la lenga en enjòc politic.

Los cercaires se van concentrar sus tres punts :

  • politica del lengatge ;
  • transmission ;
  • commodificacion/marcandizacion de l'occitan.

De seguir [aquí]


Primièr vòl amb de passatgièrs al delà de la linha de Kármán capitat per Blue Origin

Lo New Shepard lo 20/07/2021

Lo dimars 20 de julhet de 2021 la societat Blue Origin mandèt pel primièr còp al delà de la linha de Kármán quatre passatgièrs. Tot s'es plan passat.

Tolosa e los iperlops : HTT lèva lo pè

HTT a Francazal, Tolosa

En 2017 la societat Hyperloop Transportation Technologies (HTT) que desvolopa d'iperlops s'installava a Tolosa. En 2019 lo montatge d'una primièra pista d'ensag sul site de Francazal èra acabat. Los dirigents de la societat prevesián de ne construïr una segonda a proximitat. Los accòrds qu'aviá HTT amb la metropòli de Tolosa per la poder bastir son estats resilhats a la fin de 2021.

Andreu Nin : La revolucion d'octòbre e la question nacionala

Detalh d'una medalha datant del temps de l'URSS

En 1935 sortissiá lo libre Els moviments d'emancipació nacional d'Andreu Nin (1892-1937). Aquí çai-jos una seleccion de son tèxt.

Critica del libre 'L'enfugida' de Joan-Ives Casanòva

'L'enfugida' de Joan-Ives Casanova

Un article de Clamenç Pech dins La Setmana numèro 981.

Agricultura e robotica : Naïo Technologies

Lo robot Ted de Naïo

L'entrepresa Naïo Technologies comercializa de robòts agricòlas.

The Exploration Company lèva de fonzes

L'astronau Nyx

La jove societat The Exploration Company (TEC) anoncièt a la debuta del mes de febrièr de 2023 que veniá de capitar de levar 40,5 milions d’èuros de fonzes per desvolopar sas activitats. Basada prèp de Bordèu, a Merinhac, e a Munich en Alemanha, la societat es estada creada en 2021.

Mission Artemis 1 : partença lo 27 de setembre ?

SLS 2022 Artemis 1

La fusada de la primièra mission Artemis deviá partir lo 29 d'agost de 2022. Lo descolatge es estat reportat al 3 de setembre per èsser un còp de mai anullat per de rasons tecnicas.

Internet per satellit : los industrials europèus s'organizan

Satellit OneWeb

Lo diluns 25 de julhet de 2022 Eutelsat confirmèt qu'èra en negociacion per crompar OneWeb.