Vòl del VSS Unity 22/05/2021
Lo VSS Unity en vòl lo 22 de mai de 2021 © Virgin Galactic

Virgin Galactic perseguís sos ensages

Lo dissabte 22 de mai de 2021 la societat estatsunidenca Virgin Galactic dempuèi lo spacepòrt de New Mexico mandèt un de sos vaissèls, lo VSS Unity, dins l'espaci.

Aquò èra lo primièr còp que de personas, los dos pilòts, èran mandadas dins l'espaci dempuèi Spaceport America. Aquel site a per vocacion de venir lo punt de partença dels toristes mandats dins l'espaci per Virgin Galactic.

Los dirigents de la societat considèran qu'aqueste vòl « es un progrès significatiu vèrs la debuta de l'esplechacion comerciala del torisme espacial ».

Lo societat Virgin Galactic mudèt son aparelhs en New Mexico en 2019 amb l'objectiu de debutar aquí los sieus vòls comercials.

Aquel vòl èra lo tresen dins l'espaci d'un dels vaissèls de la societat. Los dos primièrs se faguèron en 2018 e 2019 dempuèi Mojave en Califòrnia ont es basada la societat.


Intelligéncia artificiala e reglamentacion a l'escala de l'Union

Artificial Intelligence Europe 2021

D'algoritmes d'intelligéncia artificiala son dempuèi qualques ans d'en pertot en accion e lor usatge es pas reglamentat.

Mission Artemis 1 : partença lo 27 de setembre ?

SLS 2022 Artemis 1

La fusada de la primièra mission Artemis deviá partir lo 29 d'agost de 2022. Lo descolatge es estat reportat al 3 de setembre per èsser un còp de mai anullat per de rasons tecnicas.

Robèrt Lafont : Laus de Provença (2007)

Nimes

Dicha de Robèrt Lafont a l'ocasion de la remesa del Grand prèmi literari de Provença en 2007.

Joan Jaurés : educacion populara e lengas (1911)

Joan Jaurés

Lo 15 d'agost de 1911 dins La dépêche du Midi èra publicat un article de Joan Jaurés. Tornava aquí sus la lenga occitana que parlava correntament.

L'assemblatge del reactor d'ITER debuta

ITER

Lo dimars 28 de julhet de 2020 debutèt a Cadaracha en Provença l'assemblatge del reactor termonuclear experimental dich ITER.

Union : armonizacion de la conectica per cargar lo material portatiu

USB-C

La Comission Europèa trabalha sus una directiva per fin d'armonizar dins l'Union lo material per cargar los aparelhs portatius : tabeletas, telefonets... Presentèt sa proposicion lo dijòus 23 de setembre de 2021.

Pel primièr còp un Starship se pausa coma cal, lo SN15

Starship SN15 05/05/2021

Lo 5 de mai de 2021 e pel primièr còp un dels Starship de SpaceX se pausèt condrechament.

Darrièrs ensages pel Dream Chaser abans son primièr vòl

Dream Chaser DC-101 Tenacity

Lo 2 de febrièr de 2024 la societat Sierra Space develèt una fotografia de sa pichòta naveta, lo Dream Chaser, dins los bastiments de la NASA, montada sus d'equipaments de tèst.