En 2011 foguèt publicat lo primièr tòme de la colleccion Classics occitans : Lo libre dels ausèls d'Antonin Perbòsc. Joan Thomas dins la revista de l'IEO Occitan ! numèro 138 presentava aquesta nòva colleccion.

Los classics occitans

La novèla colleccion Classics occitans es nascuda de la necessitat de tornar donar a un public larg los grands tèxtes de la literatura nòstra que se pòdon pas mai trobar que dins las bibliotècas. Dempuèi qualques annadas, es devengut plan mal aisit pels ensenhaires coma pels estudiants, o per un public mai grand, de trobar d'òbras de la literatura occitana que son majoralas. La lista dels artesans « desapareguts » de la literatura es longa ; ara per ara las escasenças de los legir son claras e – en fòra de las antologias – es gaireben impossible de se poder carrar amb las poesias de Jean-Henri Fabre, de Clovis Hugues o los romans de Valère Bernard.

Avèm volgut que l'elegància de la colleccion siá sostada per la sobrietat de l'edicion. Aicí, es pas una edicion scientifica que trobaretz. Plan paucas nòtas, un lexic s'aquò es necite mas sempre una introduccion de la man d'un especialista tan plan que biografia e bibliografia de l'autor per benlèu perlongar lo gost de la lectura.

L'edicion del tèxte es basada sus l'edicion originala e la lenga de l'autor es conservada. Aital es lo prètzfach de la novèla colleccion Classics occitans.

Joan Thomas

Son estats publicats dins la colleccion :

  • Lo libre dels ausèls d'Antonin Perbòsc (2011) ;
  • Les cants del solelh d'August Forés (2015) ;
  • La miugrana entredubèrta de (2017) ;
  • Òbra poëtica de Leon Còrda (2020).

Extrach del 'Lo fiu de l'uòu' de Robèrt Lafont

Dins lo conte Lo fiu de l'uòu publicat en 2001 per Atlantica, Robèrt Lafont s'arrèsta dins sa narracion a Besièrs en 1209 del temps de la crosada e del grand masèl. Extrach.

Viure 1965 : Revolucion Occitana

La revista Viure fondada en 1964 foguèt pendent un desenat d'ans lo luòc d'expression privilegiat per la critica, las analisas, l'expression d'una pensada occitana liura.

Ajuda militara a Ucraina : Caesars e missils AASM

Missil AASM

Lo 18 de genièr de 2024 lo ministre de la defensa francés Sébastien Lecornu anoncièt un cèrt nombre de mesuras per ajudar Ucraina dins sa lucha contra l'occupant rus.

Sul libre 'Composition Française' de Mona Ozouf

Après la sortida del libre de Mona Ozouf Composition Française Joan-Guilhem Roqueta ne fasiá la critica.

Punt de vista de Jacme de Cabanas sul diccionari de Cantalausa (2002)

diccionari Cantalausa

En 2002 alara que Cantalausa acabava los sieu diccionari, Jacme de Cabanas li donava son punt de vista.