Airbus afortís sa preséncia a Tolosa. Lo grop ven de debutar, sul site del Palays, la construccion d'un bastiment novèl. Nomat K2 farà un pauc mai de 14 000 m2.

Aquel bastiment deu aculhir lo sèti de la division Airbus Defense and Space (ADS) especializada dins la concepcion e la fabricacion de satellits, de drònes, d'avions militars o de sistèmas de comunicacions ; aquela entitat es tanben en carga de programas scientifics ligats a la navigacion e d'observacion de la Tèrra.

La primièra pèira es estada pausada lo 24 de genièr de 2019 per Pierre Barrouillet director dels sites tolosans de la division. La siá liurason definitiva es prevista per la fin de 2019. Lo projècte representa un investiment de 20 milions d'èuros.

Los efectius d'Airbus Defense and Spaced son a creise. En 2018 son mai de 400 salariats que son venguts rejonhe los sites tolosans.


Junh de 2023 : las vendas de veituras electricas despassan las dels diesèls dins l'Union Europèa

BMW i3

Segon las donadas de l'ACEA, l'Associacion dels Constructors Europèus d'Automobilas, las vendas de veituras electricas al mes de junh de 2023 despassèron las de las veituras equipadas d'un motor diesèl.

Signatura d'un acòrd entre The Exploration Company e Axiom Space

Nyx, The Exploration Company

Lo 12 de setembre de 2023 The Exploration Company e Axiom Space signèran un acòrd de collaboracion.

Sus l'empec de la lenga occitana en sciéncia

tablèu

Un article de Felip Carbona publicat dins la revista Vida Nòstra en 1972, sus l'emplec de la lenga occitana en sciéncia.

Sul libre 'Poesia catalana del sègle XX' - Robèrt Lafont - 1965

poesia

En 1963 sortissiá lo libre Poesia catalana del sègle XX. Robèrt Lafont ne faguèt la critica dins la revista Letras d'òc.

Lo Parlament Europèu vota per l'adopcion d'una presa universala per cargar los aparelhs portatius

Presa USB-C

Lo dimars 4 d'octobre de 2022 lo Parlament Europèu adoptèt las preconizacions de la Comission relativa a la generalizacion de la prisa USB-C suls aparelhs portatius.

Primièrs ensages in situ pel motor Vulcain d'Ariane 6 a Kourou

Lo dimars 5 de setembre de 2023 jos la direccion de l'European Space Agency es estat alucat, sus son site de partença, lo motor Vulcain de la fusada Ariane 6.

Virgin Galactic reüssiguèt son primièr vòl espacial dempuèi Spaceport America

Vòl del VSS Unity 22/05/2021

Lo dissabte 22 de mai de 2021 la societat estatsunidenca Virgin Galactic dempuèi lo spacepòrt de New Mexico mandèt un de sos vaissèls, lo VSS Unity, dins l'espaci.

Airbus desvela Maveric

Meveric

A l'escasença del salon de Singapor que se debanèt del 11 al 16 de febrièr de 2020, lo constructor Airbus desvelèt Maveric.