Lo Fluxjet de Transpod (2022)
Lo FluxJet tal qu'imaginat © Transpod, 2022

Après la publicacion per Elon Musk en 2013 d'un document definissent lo concèpte d'iperlop, qualques entrepresas se son creadas per fins de desvolopar las tecnologias necitas.

L'idèa èra de far circular dins de tubes mantenguts a bassa pression de vagons sostenguts per de camps magnetics.

Tres entrepresas màger espeliguèron :

  • HyperloopTT o Hyperloop Transportation Technologies (HTT) ;
  • TransPod e
  • Virgin Hyperloop o Hyperloop One.

Las tecnologias necessàrias per poder concretizar aquel tipe de mejan de transport son de mal mestrejar. En 2024, HyperloopTT e TransPod son encara en activitat e comunican regularament.

Virgin Hyperloop cambièt encara de nom en 2023 per venir H1. Comunica pas pus dempuèi la fin de 2023.

D'autras entitats vegèron lo jorn :

*

HyperloopTT al mes de genièr de 2024 creèt la coentrepresa Hyper Builders amb Webuild e Leonardo. L'objectiu es de desvolopar lo primièr iprerlop operacional a mand de carrejar de merças e de passatgièrs entre Venècia and Padoa en Itàlia. Aquel iperlop aurà per nom Hyper Transfer.

Alara que HyperloopTT es basat als Estats-Units, las societats partenàrias, Webuild e Leonardo, son europèas, basadas en Itàlia.

HyperloopTT emplega la tecnologia depausada Inductrack™ : sistèma de levitacion magnetica passiva. Los asimant, arrengats en un malhum dich de Halbach, posicionats sus un ralh d'alumini generan un camp magnetic quand los vagons se desplaçan.

Transpod de son costat desvolopan los FluxJets. Al mes de julhet de 2022 comunicavan sus l'avançament de lor recèrcas.

Los FluxJets son de veïculs electrics entre avion e tren. Lo FluxJet se mòu guidat per de ralhs. Sa velocitat pòt montar fins a 1 000 Km/h. Contrariament a la tecnologia d'HyperloopTT los vagons de Transpod levitaran pas, seràn puslèu coma d'avions pichons preses entre quatres ralhs metalics lo tot ensarrat dins un tube.

Un primièr projècte de construccion es estat desvelat per Transpod, prevei de religar las vilas de Calgary e d'Edmonton al Canadà.

Los engenhaires de Zeleros desvolopan eles una tecnica de levitacion magnetica activa associada a una propulsion aerodinamica electrica a elice. La velocitat de lors capsulas seriá de 1 000 Km/h. Trabalhan sus una version cargo e passatgièrs. La societat Zeleros es basada en Espanha.

Nevomo ben qu'inclús frequentament dins lo microcòsme entreprenarial dels iperlops desvolopa puslèu un nòu mejan de propulcion electrica pels trens que podriá a la perfin èsser inclús dins de tubes per n'augmentar la velocitat. Se consacran unicament al transport de merças. Son basats en Polonha.

En 2023 Hardt Hyperloop bastissiá d'infrastructuras de tèst per iperlop a Groningue, als Païses Basses. Preveson de realizar los primièr ensages en 2024.

Swisspod Technologies bastiguèt a Lausana en Soïssa un tube d'ensag de pichòta dimencion en anèl. En 2023 efectuavan lor primièr tèsts amb una maqueta.

Tèst del vagon de Swisspod, 2023

La maqueta del vagon de Swisspod prèsta a èsser testada © Swisspod, 2023

Al mes d'Octobre de 2023 es estada creada a Brussèla la primièra organizacion remosant los industrials actius dins lo domèni dels iperlops : Hyperloop Association.

Los membres fondators son : H1, Hardt Hyperloop, HyperloopTT, Nevomo, Swisspod Technologies, TransPod e Zeleros.


Primièr vòl amb de passatgièrs al delà de la linha de Kármán capitat per Blue Origin

Lo New Shepard lo 20/07/2021

Lo dimars 20 de julhet de 2021 la societat Blue Origin mandèt pel primièr còp al delà de la linha de Kármán quatre passatgièrs. Tot s'es plan passat.

Espaci : lo programa Artemis de la NASA

Mission Artemis Luna Astronautas

Lo programa Artemis a per ambicion d'establir una preséncia umana perena sus l'orbita e sul sòl de la Luna.

Sèrgi Gairal sus Cantalausa

Cantalausa

Après la mòrt de Cantalausa en 2006 Sèrgi Gairal que lo coneissiá plan publicava dins lo jornal La Setmana un omenatge.

Punt de vista de Jacme de Cabanas sul diccionari de Cantalausa (2002)

diccionari Cantalausa

En 2002 alara que Cantalausa acabava los sieu diccionari, Jacme de Cabanas li donava son punt de vista.

Ascendance Flight Technologies desvela son avion ibrid

Atea, Ascendance

La societat Ascendance Flight Technologies basada a Tolosa desvolopa dempuèi qualques ans un avion ibrid. Lo 1èr de decembre de 2021 son director, Jean-Christophe Lambert, desvelèt l'aparéncia de l'aparelh que preveson de comercializar.

Lo robòt Perseverance es arribat sus Mars

Fòto Perseverance

Lo robòt Perseverance s'es pausat sus la planèta Mars lo 18 de febrièr de 2021.

La Comission Europèa trabalha sus la legislacion tecnica necita per autorizar los veïculs autonòms de nivèl 4

Mercedez classa S

L'executiu de l'Union Europèa trabalha a definir la legislacion tecnica per permetre la mesa en circulation de veïculs autonòms de nivel 4.

Primièrs ensages in situ pel motor Vulcain d'Ariane 6 a Kourou

Lo dimars 5 de setembre de 2023 jos la direccion de l'European Space Agency es estat alucat, sus son site de partença, lo motor Vulcain de la fusada Ariane 6.