CST-100 Starliner Calypso
La capsula CST-100 Starliner Calypso se destaca de l'ISS dins la nuèch del 6 al 7 de setembre de 2024

La capsula CST-100 Starliner que s'ancorèt a l'Estacion Espaciala Internacionala (ISS) al mes de junh es tornada sus tèrra dins la nuèch del 6 al 7 setembre de 2024 sens los dos astronautas qu'aviá menats.

La NASA causiguèt per de rason de seguretat de far tornar Sunita Williams e Butch Wilmore a la debuta de l'an que ven amb una capsula Dragon Crew. Los dos astronautas van aprofechar de lor preséncia al dintre de l'ISS per participar a la mission venenta de la NASA.

La capsula Calypso mandada en orbita al mes de junh de 2024 encontrèt un seria de problèmas, al nivèl de sos motors e de son circuit d'èli, problèmas que son pas estats elucidats pel constructor Boeing. Es donc per de rasons de seguredat que la CST-100 es tornada en mòde automatic e non occupada.


Politica espaciala de l'Union Europèa

La Tèrra vista de l'espaci

Lo divendres 10 de març de 2023, la Comission Europèa e lo Servici Europèu d'Accion Exteriora publicava lo document Estrategia espaciala de l'Union per la seguretat e la defensa.

Union : armonizacion de la conectica per cargar lo material portatiu

USB-C

La Comission Europèa trabalha sus una directiva per fin d'armonizar dins l'Union lo material per cargar los aparelhs portatius : tabeletas, telefonets... Presentèt sa proposicion lo dijòus 23 de setembre de 2021.

Agricultura : per estalviar l'aiga, lo palhatge

Palhatge dins un òrt

Aurelian Chaire dins l'enscastre de sos estudis en agricultura anèt trabalhar en Casamança. Dins l'edicion del 11 al 17 d'abril de 2014 del jornal La Setmana, presentava la tecnica del palhage.

Pedagogia : 'Enfanças'

En 2012 lo Centre Regional de Documentacion Pedagogica (CRDP) de l'acadèmia de Montpelhièr publicava un document a destinacion dels joves lectors Enfanças.

Ze Combi facilita las liurasons del darrièr quilomètre

Ze Combi

La societat implantada a Tolosa Ze Combi torna pensar las liurasons en vila.

Fusion termonucleara : nòva avançada en fusion inerciala al National Ignition Facility

National Ignition Facility

Al mes d'agost de 2021 lo National Ignition Facility (NIF) entitat restacada al laboratòri nacional Lawrence Livermore en Califòrnia comunicava sus sas avançadas en fusion dicha inerciala : venián d'obténer un rendament de 0,7.

Espaci : Starlab Space mandarà son estacion en orbita bassa mercés al Starship de SpaceX

L'estacion Starlab

Lo dimècre 31 de genièr de 2024, Starlab Space, entrepresa creada per Voyager Space e Airbus, anoncièt que son estacion espaciala a vocacion comerciala seriá mandada en orbita bassa per l'astronau Starship desvolopada per la societat SpaceX.