Las Calandretas son d'escòlas gratuitas, laïcas e associativas, que practican lo bilingüisme per immersion.

Patrici Baccou dins un article publicat sul site aprene.org presenta lo fondament de la pedagogia d'aquelas escòlas.

Torna precisar lo ròtle essential del pedagòg Celestin Freinet tre la debuta d'aquela aventura. Presenta lo posicionament de l'associacion al lum de l'estudi que Jorgi Gròs presentèt en 1979, ont assajava d'esclairar la pensada de Freinet al entorn de la problematica occitanista.

Cita Jorgi Gròs : « Entamenar una reflexion sus aquèu tèma es caminar entre d’empachas de totei menas. Se tracta d'en primièr de pausar la legitimitat dau subjècte dau ponch de vista de la cèrca, es a dire : l’occitanitat de Celestin Freinet e, mai que mai, de sa pensada pedagogica. Puèi, de cercar s’aquela quista pòt servir de quicòm dins la tòca d’una definicion d’una pedagogia occitanista.

« Fau tanben pas laissar creire a un besonh quau que siàgue de se fargar d’idèas, de pòrta-drapèu, ò, simpletament, de recuèlhs de referéncias.

« Fau pensar a la critica, ja formulada, de l’annexion nacionalista – que nos emmascariá pas se lei causas èran tan simplas. Mai que nos menariá a faire de Freinet lo militant occitanista conscient que foguèt pas, au mens pendant de temps. »

Un article de legir per melhor comprene lo fondament pedagogic de las escòlas Calandretas.

[de legir aquí]


Nòva : 'Lo cinc de junh' d'Ives Roqueta

Estiu

Dins la revista Letras d'òc numèro 1, de 1965, Ives Roqueta publicava lo tèxt : Lo cinc de junh.

Pedagogia : 'Enfanças'

En 2012 lo Centre Regional de Documentacion Pedagogica (CRDP) de l'acadèmia de Montpelhièr publicava un document a destinacion dels joves lectors Enfanças.

Union Europèa : ajudas a la infrastructuras de transpòrt

Ralh ferroviari

Lo dijòus 22 de junh de 2023 la Comission Europèa comunicava sus la politica de l'Union en matèria de transpòrt. Son 6,2 miliards d'èuros que seràn investits dins las infrastructuras.

Robèrt Lafont subre l'alienacion (I)

Chorus

Un article de robèrt Lafont subre l'alienacion.

Lenga : un 'òm' que se pòt evitar

Ops ! Que de òm !

Sus l'emplec de òm en occitan, un article de Patrici Pojada dins la revista Lo Diari (numèro 14).