Lo dissabte 20 de novembre de 2021 a 17h se debanarà al Centre Occitan Rochegude (COR) la conferéncia 1907, la route des gueux.

1907, la route des gueux es un roman de Leon Còrdas escrich en francés en 1948 e retrobat per sa filha Magali Jarque en 2016. Es ela qu'animarà la conferéncia.

Presentacion del COR :

1907. Argelièrs, dins Auda, e sas vinhas e garrigas. Marcelin Albèrt, modèste cafetièr e vinhairon, entrepren de mandar un telegrama a Clemenceau. Es aital qu’un dels mai grands soslevament de la region espetarà.

Dins Lengadòc e Rosselhon, lo pòble vinhairon, fòrça afeblit per una crisi viticòla grèva, s’amassa alara per protestar e manifestar. En efièch, dempuèi 1900, la subreproduccion e las leis del governament se sòldan per una casuda fòrta dels prètz e una malavenda del vin, que menan a la roïna tan los pichons viticultors coma los negociants. La revòlta pren una amplor tala que lo 9 de junh de 1907 son pas mens de 600 000 manifestants que se reünisson a Montpelhièr ! Ernèst Ferroul, conse de Narbona, apèla a la demission de sos collègas e marca la debuta de la desobesissença civica. Mas lo moviment serà durament reprimit pels soldats que faràn sèt mòrts a Narbona, mas que, après aquò, se mutinaràn a Agde e se ligaràn a la populacion.

Ça que la, la determinacion dels protestataris abotirà a una lei per la proteccion dels vins naturals, sostenguda per Joan Jaurés al parlament.

Inspirat d’aqueles eveniments istorics, l’autor occitan Leon Còrdas escriguèt en 1948 lo roman inedit 1907, la route des gueux.

Conferéncia, Albi, Magali Jarque, 2021

Ives Roqueta sus Frederic Mistral

Tresor

Un article de Ives Roqueta (junh de 1998). Sorsa : Lo Lugarn numèro 86/87, 2004.

Prefaci de Frederic Mistral a 'La pauriho' de Valèri Bernard (1899)

paurilha

En 1899 sortissiá a Marselha lo libre La pauriho de Valèri Bernard amb un prefaci de Frederic Mistral.

Ajuda militara a Ucraina : Caesars e missils AASM

Missil AASM

Lo 18 de genièr de 2024 lo ministre de la defensa francés Sébastien Lecornu anoncièt un cèrt nombre de mesuras per ajudar Ucraina dins sa lucha contra l'occupant rus.

Paulin Courtial : L'occitan conven perfièchament al ròck

CXK

En junh de 2022 Paulin Courtial èra en concèrt a Tolosa dins son numèro 89, lo jornal de la comuna, À Toulouse, presentava lo cantaire.

Subre lo festenal de l'universitat Joan Jaurés 'L'Occitan fa punk' de 2022

L'occitan fa punk, Tolosa, 2022

Dins son edicion de novembre de 2022, lo jornal de la comuna de Tolosa, À Toulouse presentava lo festenal L'Occitan fa punk.