Lo dissabte 20 de novembre de 2021 a 17h se debanarà al Centre Occitan Rochegude (COR) la conferéncia 1907, la route des gueux.

1907, la route des gueux es un roman de Leon Còrdas escrich en francés en 1948 e retrobat per sa filha Magali Jarque en 2016. Es ela qu'animarà la conferéncia.

Presentacion del COR :

1907. Argelièrs, dins Auda, e sas vinhas e garrigas. Marcelin Albèrt, modèste cafetièr e vinhairon, entrepren de mandar un telegrama a Clemenceau. Es aital qu’un dels mai grands soslevament de la region espetarà.

Dins Lengadòc e Rosselhon, lo pòble vinhairon, fòrça afeblit per una crisi viticòla grèva, s’amassa alara per protestar e manifestar. En efièch, dempuèi 1900, la subreproduccion e las leis del governament se sòldan per una casuda fòrta dels prètz e una malavenda del vin, que menan a la roïna tan los pichons viticultors coma los negociants. La revòlta pren una amplor tala que lo 9 de junh de 1907 son pas mens de 600 000 manifestants que se reünisson a Montpelhièr ! Ernèst Ferroul, conse de Narbona, apèla a la demission de sos collègas e marca la debuta de la desobesissença civica. Mas lo moviment serà durament reprimit pels soldats que faràn sèt mòrts a Narbona, mas que, après aquò, se mutinaràn a Agde e se ligaràn a la populacion.

Ça que la, la determinacion dels protestataris abotirà a una lei per la proteccion dels vins naturals, sostenguda per Joan Jaurés al parlament.

Inspirat d’aqueles eveniments istorics, l’autor occitan Leon Còrdas escriguèt en 1948 lo roman inedit 1907, la route des gueux.

Conferéncia, Albi, Magali Jarque, 2021

Sus l'òbra de René Girard

Adoration de l’Agneau de Dieu, Van Eyck, 1432

Un tèxt de la revista Aicí e ara numèro 3 (1979).

Tolosa : Aplec de la sardana

Aplec de la sardana

Dins son magazine del mes de mai de 2019 la vila de Tolosa publicava una entrevista d'Estel Llansana que presentava l’Aplec de la sardana que s'anava debanar dins la vila.

Votacion del Parlament Europèu per melhorar la mobilitat electrica

Lògo recarga electrica

A la debuta del mes de julhet de 2023 lo Parlament Europèu votèt per l'adopcion de règlas novèlas per fin de far créisser lo nombre de las estacions que permeton de recargar los veïculs electrics. Las novèlas disposicions preveson tanben de ne facilitar l'usatge.

Maria-Clàudia Gastou : sus 'l'Armana prouvençau'

armana prouvençau

A propaus de l'Armana prouvençau.

Joan B. Seguin : critica del libre de Robèrt Lafont 'Renaissance du Sud'

Renaissance du sud, Robèrt Lafont, Gallimard

En 1970 sortissiá lo libre de Robèrt Lafont Renaissance du Sud. Essai sur la litteratura occitane au temps de Henri IV.