En 1979 la revista Aicí e ara numèro 4 publicava una critica per Joan-Frederic Brun del libre de Leon Còrda : La batalha dels teules. Veniá d'èsser publicat per Les Presses du Languedoc.

Leon Còrda : La Batalha dels Teules

Leon Còrdas a çò que cal per far un bon escrivan : una lenga ufanosa e limpida, una conoissença larga de l'anma umana dins çò qu'a d'essencial e d'escur, e lo sens dau drama.

Tanben La Batalha dels Teules es un morsèl requist per los amators de bèla pròsa d'òc. Val lo còp de se laissar emportar sus aquelas ondas planièiras de vida umana ont la dignitat dels païsans s'afana a renàisser sus de camins de revòlta. Pus prigond dins l'espessor dau raconte, d'èrsas de passion amplas e ombrencas bastisson a bèles paucs un univèrs de violéncia nadiva que nos planteja als antipòdes de l'Occitània pintorèsca e bravassa ont lo libre començava. Cal èstre a l'encòp païsan e escrivan d'òc per parlar dels òmes de la tèrra amb tant de justesa brutala.

E es aquí lo vertadièr Còrdas. Lo bavarditge e las digressions inutilas qu'encombran lo libre l'amagan tot còp. Còrdas nos a pas donat encara lo recit d'una sola tenguda, viu e quichat coma un ponh, que sèm en drech de desirar d'el. Un libre que fariá mai de plaça al silenci, miralh de l'angoissa umana, un libre de passions testardas que se barrariá sus son subjècte a luòga d'èstre escrich, coma aqueste, al segond gras per un narrator exterior galejaire. Que nos fariá enfin descobrir Còrdas, dramaturge.

Joan-Frederic Brun

Léon Cordas, La Batalha dels Teules


Sul libre 'S.T.O' de Régine Hugounenq

sto

En 2019 sortissiá lo libre S.T.O - Lo tust de tres letras de Régine Hugounenq. En novembre la revista de la metropòli de Montpelhièr ne fasiá la presentacion.

Joan-Claudi Sèrras : critica de 'La pluèja rossèla' de Julio Llamazares

La pluèja rossèla, Julio Llamazares

En 2008 sortissiá a cò de IEO Edicions la traduccion occitana del libre de Julio Llamazares La lluvia amarilla.

Union Europèa : ajudas a la infrastructuras de transpòrt

Ralh ferroviari

Lo dijòus 22 de junh de 2023 la Comission Europèa comunicava sus la politica de l'Union en matèria de transpòrt. Son 6,2 miliards d'èuros que seràn investits dins las infrastructuras.

Sèrgi Gairal sus Cantalausa

Cantalausa

Après la mòrt de Cantalausa en 2006 Sèrgi Gairal que lo coneissiá plan publicava dins lo jornal La Setmana un omenatge.

Nòva : 'Lo cinc de junh' d'Ives Roqueta

Estiu

Dins la revista Letras d'òc numèro 1, de 1965, Ives Roqueta publicava lo tèxt : Lo cinc de junh.