Airbus afortís sa preséncia a Tolosa. Lo grop ven de debutar, sul site del Palays, la construccion d'un bastiment novèl. Nomat K2 farà un pauc mai de 14 000 m2.

Aquel bastiment deu aculhir lo sèti de la division Airbus Defense and Space (ADS) especializada dins la concepcion e la fabricacion de satellits, de drònes, d'avions militars o de sistèmas de comunicacions ; aquela entitat es tanben en carga de programas scientifics ligats a la navigacion e d'observacion de la Tèrra.

La primièra pèira es estada pausada lo 24 de genièr de 2019 per Pierre Barrouillet director dels sites tolosans de la division. La siá liurason definitiva es prevista per la fin de 2019. Lo projècte representa un investiment de 20 milions d'èuros.

Los efectius d'Airbus Defense and Spaced son a creise. En 2018 son mai de 400 salariats que son venguts rejonhe los sites tolosans.


SpinLaunch o l'autre biais de mandar de satellits en orbita

Fronda de SpinLaunch en 2021

La societat SpinLaunch basada a Long Beach als Estats Units desvolopa un novèl mejan per mandar de satellits en orbita.

Produccion d'idrogèn : la Region Occitània se posiciona

Idrogèn verd

La Region Occitània vòl venir lo primièr territòri a energia positiva. Per aquò desvolopa de mejans de producion adaptats.

Max Roqueta e lo roman

Mièja-Gauta

Lo tèxt çai-jos es extrach de la plaqueta de presentacion de la mòstra : Max Roqueta, la libertat de l’imaginari, que se debanèt en 2014 e 2015 a Montpelhièr.

Vidèo : per una Fòrça culturala occitana

Per una fòrça culturala occitana

Collòqui del 25/11/17 a Narbona Region Occitània : per una fòrça culturala occitana. Las vidèos.

Virgin Orbit pòt mandar de cargas en orbita

Virgin Orbit genièr de 2021

Pel primièr còp l'entrepresa Virgin Orbit posquèt mandar en orbita sos primièrs satellits.

Automobila : la veitura mai venduda en Euròpa en 2023 es electrica

Tesla Model Y

S'acaba lo temps ont los veïculs a propulsion termica èran la nòrma. Segon lo mèdia Automotive News Europe, en 2023 es la Tesla Model Y que seriá estada la mai venduda en Euròpa abans la Dacia Sandero.

Euròpa : inauguracion de la primièra gigafabrica de batariás d'ACC

La fabrica ACC de Douvrin

Lo 30 de mai de 2023 la nòva societat, Automotive Cells Company (ACC), coentrepresa recentament creada pels grops Stellantis, TotalEnergies e Mercedes-Benz, inaugurava sa primièra gigafabrica de batariá a Douvrin, prèp de Lens.

Lo robòt Perseverance es arribat sus Mars

Fòto Perseverance

Lo robòt Perseverance s'es pausat sus la planèta Mars lo 18 de febrièr de 2021.