Lo parafòil de K-Line

La societat Airseas ven de signar (junh de 2019) amb l'armator japonés Kawasaki Kisen Kaisha (K Line) un contracte per equipar 50 vraquièrs amb de velas de traccion.

La societat Airseas basada a Tolosa s'es donada per prefach dempuèi 2016 de trobar de solucions per melhorar lo bilanç carbòni del transpòrt maritim en esplechant l'energia del vent.

Lo engenhaires desvolopèron per aquò un sistèma que permet en foncion de la meteorologia d'indicar lo moment ont l'utilizacion del parafòil ven profitabla e, automaticament, de lo metre en foncion. Las velas fan entre 500 e 1 000 mètres cairats.

Mestrejan uèi pro lor tecnica per poder vendre una solucion industrialament profitabla. Permet d'esparnhar entre 20 % e 40 % de carburant e de limitar en consequéncia las emissions de CO2 dels batèls tot en fasent mermar los còsts.


Missions Artemis : primièr vòl

La Luna

Diluns 29 d'agost de 2022 deviá partir per la Luna la primièra fusada del programa Artemis bailejat per la NASA. Lo lançament es estat reportat per de rasons tecnicas, es desenant previst pel dissabte 3 de setembre.

Michelin torna inventar lo pneu

L'Uptis de Michelin

L'industrial Michelin desvolopa dempuèi qualques ans un pneu sens aire comprimit : Uptis.

Sul libre 'Poesia catalana del sègle XX' - Robèrt Lafont - 1965

poesia

En 1963 sortissiá lo libre Poesia catalana del sègle XX. Robèrt Lafont ne faguèt la critica dins la revista Letras d'òc.

Lenga : un 'òm' que se pòt evitar

Ops ! Que de òm !

Sus l'emplec de òm en occitan, un article de Patrici Pojada dins la revista Lo Diari (numèro 14).

Automobila : la veitura mai venduda en Euròpa en 2023 es electrica

Tesla Model Y

S'acaba lo temps ont los veïculs a propulsion termica èran la nòrma. Segon lo mèdia Automotive News Europe, en 2023 es la Tesla Model Y que seriá estada la mai venduda en Euròpa abans la Dacia Sandero.

Fotografias del solelh

solelh

Son d'imatges d'una precision jamai obtengudas que venon d'èsser registradas mercés al telescòpi terrestre Daniel K. Inouye Solar Telescope (DKIST).

Astronomia : lo telescòpi James Webb es dins l'espaci

Ariane 5 lo 25/12/2021

Lo dissabte 25 de decembre de 2021 dempuèi lo centre espacial de Kourou en Guaiana, es estat mandat dins l'espaci lo telescòpi James Webb (JWST).

Agricultura e robotica : Naïo Technologies

Lo robot Ted de Naïo

L'entrepresa Naïo Technologies comercializa de robòts agricòlas.