Illustaracion Ariane 6
Ariane 6 tala qu'imaginada

Lo dimars 5 d'abril de 2022 lo president executiu d'Arianespace, Stéphane Israël, anoncièt que son grop veniá de signar « lo contracte mai important de tota l'istòria d'Ariane ».

La comanda proven d'Amazon que prevei de metre en orbita dins l'encastre de son programa Kuiper mai de 3 000 satellits.

La constellacion Kuiper aurà per vocacion de permetre l'accès a l'internet naut debit sus la planèta tota d'aicí a 2030.

La societat europèa Arianespace es estada causida amb doas societats estatsunidencas : Blue Origin, la societat de Jeff Bezos, e sa fusada New Glenn ; e United Launch Alliance (ULA) e sos Vulcan.

Dètz-e-uèch lançament d'Ariane 6 son prevists sul total dels lançaments del programa que ne prevei un pauc mens de cent. Caduna de las fusadas serà cargada d'un minimum de trente satellits.

Lo primièr vol d'Ariane 6, fusada non encara explechada pel grop, es previst pel mes de decembre de 2022.


Airbus desvela Maveric

Meveric

A l'escasença del salon de Singapor que se debanèt del 11 al 16 de febrièr de 2020, lo constructor Airbus desvelèt Maveric.

Tolosa e los iperlops : HTT lèva lo pè

HTT a Francazal, Tolosa

En 2017 la societat Hyperloop Transportation Technologies (HTT) que desvolopa d'iperlops s'installava a Tolosa. En 2019 lo montatge d'una primièra pista d'ensag sul site de Francazal èra acabat. Los dirigents de la societat prevesián de ne construïr una segonda a proximitat. Los accòrds qu'aviá HTT amb la metropòli de Tolosa per la poder bastir son estats resilhats a la fin de 2021.

Lo musèu Carnavalet

Musèu Carnavalet a París

Sul musèu Carnavalet a París, un article de Gui Matieu dins la revista parisenca Lo vira solelh numèro 51, tardor de 2016.

Lo pintre Pierre François

Presentacion de Pierre François, pintre originari de Seta, que a son biais participèt a la fin del sègle XX a l'accion occitana en illustrant de cobèrtas de libres.

SpaceX : segond ensag del Starship

Segond ensag, Starship, SpaceX, 18 de novembre de 2023

Se debanèt lo 18 de novembre de 2023 lo segond ensag de la fusada Starship.

Primièr vòl amb de passatgièrs al delà de la linha de Kármán capitat per Blue Origin

Lo New Shepard lo 20/07/2021

Lo dimars 20 de julhet de 2021 la societat Blue Origin mandèt pel primièr còp al delà de la linha de Kármán quatre passatgièrs. Tot s'es plan passat.

Aura Aero e Thales trabalhan ensems per desvolopar l'avionica de deman

L'avions regionals electric ERA, Aura Aero

A la debuta del mes de febrièr de 2023 las entrepresas Aura Aero e Thales comuniquèran sus lor intencion de trabalhar amassa per desvolopar una avionica adaptada als futurs avions electrics o ibrids.

Wright Electric trabalha a la definicion de son primièr motor

La startup Wright Electric ven d'anonciar a la fin del mes de genièr de 2020 la debuta del desvolopament de son primièr motor electric per avion.