Lo CIRDÒC-Mediatèca Occitana lança un apèl a comunicacions e contribucions per las jornadas d’estudi que se tendràn a l’escasença del 90en anniversari de la creacion del Collègi d’Occitània lo 8 e 9 de decembre de 2017 a Castèlnòu d'Arri :

Creat a Castèlnòu d'Arri per Prosper Estieu e Josèp Salvat en 1927, lo Collègi d’Occitània joguèt un ròtle màger dins l'afirmacion de la modernitat occitana al sègle XX e prefigurèt los combats e questionaments de l’occitanisme contemporanèu coma los que portavan sus lo sistèma grafic, l’importància de la vitalitat literària, la contra-lectura de l'istòria de França, l'innovacion pedagogica e la fraternitat occitano-catalana.

Fòrt de l'òbra immensa de sos dos fondators, completada per la d’importantas personalitats occitanas coma Loïsa Paulin, Aquiles Mir, August Forés, Antonin Perbòsc, Philadelphe de Gerde, Loís Piat e Ismaèl Girard, lo Collègi d’Occitània a amassat una importanta bibliotèca e d'archius rics depausats al CIRDÒC en 2013. Aquelas jornadas son estadas pensadas per facilitar l’accès a tota aquela documentacion.

A l'entorn del subjècte « Le Collège d’Occitanie, ici et ailleurs » las comunicacions permetràn de soslinhar l'apòrt de l'associacion e de sos membres al desvolopament scientific e cultural de l’idèa occitana sus lo territòri occitan mas tanben al-delà dempuèi la debuta del sègle XX. S’agirà d'estudiar l'òbra e l’influéncia dels membres del Collègi d'Occitània que, per lor apròcha de l’estudi e de la promocion de la lenga d'òc li an permés d’impactar un public fòrça eterogenèu, a l'encòp popular e scientific, de tota tendéncias politicas, en França coma a l'estrangièr.

Aquelas jornadas d’estudi seràn programadas al dintre d’una setmana dedicada al Collègi d’Occitània a Castèlnòu d'Arri per una seria de conferéncias, concèrts, visitas e d’una exposicion que metrà en lum las pèças mai remirablas de las colleccions del Collègi.

Adreiçar las proposicions d'intervencions (1 pagina maximum : resumit, presentacion de l'intervenent) abans lo 31/08/2017 a :

Aurélien Bertrand : a.bertrand (at) cirdoc.fr
Université Populaire du Lauragais : marietherese.dorgler (at) hotmail.fr
Centre Lauragais d’Études Scientifiques : clescastel (at) gmail.com


Vidèo : per una Fòrça culturala occitana

Per una fòrça culturala occitana

Collòqui del 25/11/17 a Narbona Region Occitània : per una fòrça culturala occitana. Las vidèos.

Sul libre de Régine Lacroix-Neuberth 'Le Théatricule et le caleçon d'écailles'

Le Théatricule et le caleçon d'écailles

Critica de Robèrt Lafont del libre Le Théatricule et le caleçon d'écailles.

Croàcia passa a l'èuro e intra dins l'espaci Schengen

Membre de l'Union Europèa dempuèi 2013, Croàcia emplega dempuèi aqueste 1èr de genièr de 2023 l'èuro coma moneda. De pèças novèlas son donc intradas en circulacion.

Sus Joan-Maria Petit (1941-2020)

Joan-Maria Petit

Un article de la Federacion dels Ensenhaire de Lenga e de Cultura d'Òc publicat après l'anóncia de la mòrt de Joan-Maria Petit en agost de 2020.