Se debanarà a Tolosa al mes d'octobre de 2023 lo festival Occitània. Aquí çai-jos la presentacion dels organizators e lo programa.

Festivala Occitània, comunicat :

Parlar, cantar, dançar, en occitan. Un còp de mai, lo Festival Occitània tòrna tre la davalada a Tolosa e dins lo parçan ! Ongan, un vintenat d’eveniments vos permetràn de descobrir las creacions occitanas actualas tot lo mes d’octobre. Literatura, musica, dança, teatre, cinemà... lo Festenal se vòl pluridisciplinari e dobèrt a totas e totes. Portat per l’IEO 31 e en partenariat amb d’associacions localas e occitanas, dintratz al mièg de la cultura nòstra, a partejar sens moderacion.

Començam tre lo 16 de setembre, a Sent Lis : las classas occitanistas del Collègi Léo Ferré vos convidan al sound sistem pels pichons d’Humpty Dumpty per una vesprada boleganta. Totjorn a Sent Lis, en partenariat amb lo País de Catinou, aculhirèm la conférencia de Joan-Miquèu Espinasse Còrnamusas occitanas peus nuls, seguit del concèrt de swing gascon d’Adi’Jazz. Una serada gascona de mancar pas !

L’inauguracion del Festenal se farà lo 30 de setembre a la Bibliotèca d’Estudis e del Patrimòni de Tolosa a l’escasença de la sortida d’un Diari especial, dedicat a Robèrt Lafont pel centenari de sa naissença. La taula redonda s’acabarà per un concèrt d’Eric Fraj amb de poèmas de Robèrt Lafont.

De concèrts, n’i aurà per totes los gosts : Severina Bonnin (cançon occitana) per la sortida de son albom nòu, Bombadissa (ragga balèti familial) per la Fèsta Occitana de Senta Gabèla, Otxo (musica actuala vintage del futur) a La Topina, Delta Sònic (groove rural, son urban) & Varalh Prod (mix transe-òc) al DAda, Las Arribèras & Nat sei pas (cants polifonics) per Canta Carbona, Primaël amb Pantxix Bidart (cançons oc e euskara) a Tolosa, lo jove grop Diluvienne (trio polifonic) a las Ogresses...

E per dançar, cal de balètis ! Pel lançament de la sason de la MJC del Pont de las Domaisèlas, Peldrút vendrà enflamar la cort lo 22 de setembre ! Per se faire mesclar e rencontrar las culturas, lo grop breton Loened Fall partejarà l’empont amb lo grop occitan de Gironda Lo Silenci de la Flor per un Fest-noz balèti de tria organizat per Breizh en Oc a Cunhaus. L’escasença de s’iniciar als cants e a las danças bretonas. Puèi, Mathys Marie assegurarà lo bal mesadièr de La Maison Blanche a Tolosa.

Costat teatre, la Comedia Occitana Tolzana farà doas representacions de la peça Du côté de la COT a Santa Fe d’Agrafuèlha e a Bretx.

Nòstra librariá La Tuta d’Òc convidarà Daidièr Mir per un rencontre literari e cinematografic a l’entorn de son filme Leis Inaudibles que serà projectat, sul vilatge de Bròve (83), vòidat per l’armada francesa en 1974. Un obratge caleïdoscopic que multiplica los punts de vista e los biaisses de dire aquela istòria.

Enfin, poirètz tanben visitar Tolosa en occitan, rire amb l’espectacle comic de Clamenç, descobrir la toponimia blanhaquesa amb l’associacion Blagnac Histoire et Mémoire, e tot un fum d’autras suspresas de descobrir en detalh sul site internet de l’IEO 31 !

Traparetz lo programa complet suls rets socials Facebook (@festivaloccitania) e Twitter (@festoccitania) e sul site www.festivaloccitania.com

Vos disèm a plan lèu !

Los organizators

Festival Occitània 2023


Sul libre 'Poesia catalana del sègle XX' - Robèrt Lafont - 1965

poesia

En 1963 sortissiá lo libre Poesia catalana del sègle XX. Robèrt Lafont ne faguèt la critica dins la revista Letras d'òc.

Sus la musica occitana anciana

Mondonville per Quentin de La Tour

Un article de Marcel Carrieres escrich en 1972 per la revista Vida Nòva numèro 5.

Ajuda militara a Ucraina : Caesars e missils AASM

Missil AASM

Lo 18 de genièr de 2024 lo ministre de la defensa francés Sébastien Lecornu anoncièt un cèrt nombre de mesuras per ajudar Ucraina dins sa lucha contra l'occupant rus.

Musica : Lo jai

Lo Jai - Musica Lemosina

En 1982 sortissiá lo disc de musicas tradicionalas del Lemosin del grop Lo Jai

Extrach de 'La quimèra' de Joan Bodon

La Quimèra

Debuta del libre de Joan Bodon, La Quimèra (Edicions de Roergue, 1989)