Lo 7 de setembre de 2019 l'ONERA en partenariat amb lo CNES e Aviation Design, efectuèt a Kourou un test dins l'encastre del projècte Altair.

L'objectiu èra de validar tecnicament un dispositiu de misa en orbita de pichons satellits via un procèssus mixte : puslèu que de largar las cargas dempuèi una fusada partida directament del sòl, aquesta es largada a partir d'un aeronèf sens pilòt especialament preparat per aquò, Eole.

Aqueles tipes de lançaments son diches aeroportats. D'autres entitats desvolopan aquesta tecnologia coma Virgin Galactic o Stratolaunch System.

L'ensage de 7 de septembre reüssiguèt. Las tecnologias d'avionica, de separacion e de largatge en mòde automatic foncionèran condrechament. Es sonca una maqueta de fusada qu'es estada largada.

Aqueste projècte, Altair, es finançat per l'Union Europèa e per Soïssa. Las entrepresas partenaris son GTD, Bertin Technologies, ETHZ, Piaggio Aerospace, NAMMO et SpaceTec.


Conectica per cargar los aparelhs portables

Cargador tipe C

En setembre de 2021 la Comission Europèa presentava un plan per armonizar la conectica dels cargadors dels aparelhs portables. Dimars 7 de junh de 2022 lo Conselh adoptèt aquelas preconizacions.

Minatge dels asteroïdes : AstroForge s'organiza

Lo lògo d'AstroForge

En 2022 la societat estatsunidenca, AstroForge, levèt de fonzes. L'objectius de sos creators es de minar d'asteroïdes.

Musica : entrevista de Guillaume Lopez

Guillaume Lopez

Dins son magazine del mes de novembre de 2019, la vila de Tolosa publicava una entrevista de Guillaume Lopez.

Musica : Lo jai

Lo Jai - Musica Lemosina

En 1982 sortissiá lo disc de musicas tradicionalas del Lemosin del grop Lo Jai

Primièrs ensages in situ pel motor Vulcain d'Ariane 6 a Kourou

Lo dimars 5 de setembre de 2023 jos la direccion de l'European Space Agency es estat alucat, sus son site de partença, lo motor Vulcain de la fusada Ariane 6.

Euròpa : inauguracion de la primièra gigafabrica de batariás d'ACC

La fabrica ACC de Douvrin

Lo 30 de mai de 2023 la nòva societat, Automotive Cells Company (ACC), coentrepresa recentament creada pels grops Stellantis, TotalEnergies e Mercedes-Benz, inaugurava sa primièra gigafabrica de batariá a Douvrin, prèp de Lens.

Primièrs ensages in situ pel motor Vulcain d'Ariane 6 a Kourou

Lo dimars 5 de setembre de 2023 jos la direccion de l'European Space Agency es estat alucat, sus son site de partença, lo motor Vulcain de la fusada Ariane 6.

Defensa : França ensaja son arma ipersonica

V-MAX junh de 2023

Lo diluns 26 de junh de 2023, França ensajèt al dessus d'Ocean Atlantic, son arma ipersonica.