Vòl del VSS Unity 22/05/2021
Lo VSS Unity en vòl lo 22 de mai de 2021 © Virgin Galactic

Virgin Galactic perseguís sos ensages

Lo dissabte 22 de mai de 2021 la societat estatsunidenca Virgin Galactic dempuèi lo spacepòrt de New Mexico mandèt un de sos vaissèls, lo VSS Unity, dins l'espaci.

Aquò èra lo primièr còp que de personas, los dos pilòts, èran mandadas dins l'espaci dempuèi Spaceport America. Aquel site a per vocacion de venir lo punt de partença dels toristes mandats dins l'espaci per Virgin Galactic.

Los dirigents de la societat considèran qu'aqueste vòl « es un progrès significatiu vèrs la debuta de l'esplechacion comerciala del torisme espacial ».

Lo societat Virgin Galactic mudèt son aparelhs en New Mexico en 2019 amb l'objectiu de debutar aquí los sieus vòls comercials.

Aquel vòl èra lo tresen dins l'espaci d'un dels vaissèls de la societat. Los dos primièrs se faguèron en 2018 e 2019 dempuèi Mojave en Califòrnia ont es basada la societat.


L'assemblatge del reactor d'ITER debuta

ITER

Lo dimars 28 de julhet de 2020 debutèt a Cadaracha en Provença l'assemblatge del reactor termonuclear experimental dich ITER.

Airbus fabricarà tres moduls de servici de mai per Orion

Airbus EMS3

Lo dimars 2 de febrièr de 2021, Airbus anoncièt que l'Agéncia Espaciala Europèa (ESA) veniá de li comandar la construcion de tres moduls de servici suplementari.

Joan B. Seguin : critica del libre de Robèrt Lafont 'Renaissance du Sud'

Renaissance du sud, Robèrt Lafont, Gallimard

En 1970 sortissiá lo libre de Robèrt Lafont Renaissance du Sud. Essai sur la litteratura occitane au temps de Henri IV.

Primièrs ensages in situ pel motor Vulcain d'Ariane 6 a Kourou

Lo dimars 5 de setembre de 2023 jos la direccion de l'European Space Agency es estat alucat, sus son site de partença, lo motor Vulcain de la fusada Ariane 6.

Fusion termonucleara : nòva avançada en fusion inerciala al National Ignition Facility

National Ignition Facility

Al mes d'agost de 2021 lo National Ignition Facility (NIF) entitat restacada al laboratòri nacional Lawrence Livermore en Califòrnia comunicava sus sas avançadas en fusion dicha inerciala : venián d'obténer un rendament de 0,7.

Fusion termonucleara : una avançada en fusion inerciala

NIF target chamber

Lo 8 d'agost de 2021 lo National Ignition Facility (NIF) comuniquèt sus sos progrèsses rencents en fusion inerciala.

Los primièrs images del telescòpi James Webb son estats difusats

SMAC 0723, James Webb telescòpi, 2022

Al la debuta del mes de julhet de 2022 foguèron desveladas las primièras fotografias obtengudas mercés al telescòpi espacial James Webb (JWST).