Entrò al 31 de decembre de 2017 a destinacion dels bibliotecaris de la Region Occitània lo CIRDÒC, LR2L e lo CRL-Midi-Pyrénées organizan una enquèsta suls besonhs professionals en matièra de lenga e de cultura occitanas.

Lor objectiu es de desvolopar l’ofèrta de formacion, d’otisses e d’acompanhament dels professionals dels establiments engatjats dins la preservacion e la promocion de la lenga e de la cultura occitanas.

« Las colleccions de las bibliotècas de las collectivitats publicas devon èsser representativas, caduna a son nivèl o dins son especialitat, de l’ensemble de las coneissenças, dels corrents d’opinion e de las produccions editorialas. Devon respondre als interèsses de totes los membres de la collectivitat de servir e de totes los corrents d’opinion, dins lo respècte de la Constitucion e de las leis. » Çò dis l'article 7 de la Carta de las Bibliotècas francesas (Conseil supérieur des Bibliothèques, 1991).

Los organizators d'aquela enquèsta constatan que nombrosas son las bibliotècas publicas, collectivitats o professionals que sollicitan lo CIRDÒC per beneficiar d’otisses, de retorns d’experiéncias, de coneissenças, de saber-fars professionals o de dispositius d’ajuda per contribuir a valorizar e a facilitar l’accès del mond a la lenga e a la cultura occitanas. Aquò dins l'encastre de lors activitats professionalas.

L’ofèrta del CIRDÒC es rica e variada mas sovent desconeguda dels quites bibliotecaris, e de còps inadaptada a lors besonhs especifics, puèi que càmbia en foncion dels servicis de la bibliotèca, dels territòris o dels publics.

Una melhora coneissença d'aqueles besonh es necessària per desvolopar una ofèrta de formacion, d’otisses e d’acompanhament mai adaptats als besonhs e enjòcs de cadun.

Aquela enquèsta vòl comolar aquel voide.

Sètz biblotecaris en region Occitània ? Per respondre a l’enquèsta en linha :

[clicar]


Venècia : extrach del roman 'Mièja-Gauta'

Masqueta

Extrach del roman Mièja-Gauta de Max Roqueta paregut en 2010 a las edicions Trabucaire.

Frederic Mistral sus Victor Gelu (1886)

Victor Gelu

En 1886 sortissiá en dos volums las òbras complètas de Victor Gelu amb un prefaci de Frederic Mistral.

Croàcia passa a l'èuro e intra dins l'espaci Schengen

Membre de l'Union Europèa dempuèi 2013, Croàcia emplega dempuèi aqueste 1èr de genièr de 2023 l'èuro coma moneda. De pèças novèlas son donc intradas en circulacion.

Los mots de milhau

En 2015 sortissiá lo libre de Martine e Jacques Astor, Los mots de Millau.

Punt de vista d'Ives Roqueta sus l'occitanisme (1965)

La revista Viure en 1965 interrogava los actors de l'occitanisme del temps. Aquí lo testimoniatge d'Ives Roqueta.