A la fin del mes de genièr de 2019 foguèt organizada a Barcelona la Dictada occitana. Lo Centre d'Afrairament Occitano-Catalan (CAOC) que l'organizava comunica :

Dissabte 26 de genièr de 2019 s’es debanada a Barcelona la XXIIena Dictada occitana, dins la sala de conferéncias del Departament de la Cultura de la Generalitat de Catalonha (Rambla de Santa Mònica, 8). A balhat la planvenguda a totes la Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa e la presidenta del CAOC, Núria Ontiveros.

I an participat mai de ueitanta (86) personas.

Òm ausiguèt d’en primièr un messatge e una salutacion de Bernat Vernhièras, professor d’occitan, seguida de la lectura de la dictada pel professor Vernhièras. Es alara que comencèt lo concors, amb doas lecturas del tèxt de la Dictada faitas pels professors d’occitan del CAOC Jaume Figueras e Thiago Mòri.

Aquesta Dictada occitana foguèt presidida per la Directora de Politica Lingüistica, Ester Franquesa. Tanben, demèst los participants a la Dictada en Barcelona i èra Xavier Moral, lo responsable d’afars occitans de la Generalitat de Catalonha.

La Dictada finida, una jurada compausada pels professors e pels ensenhaires d’occitan faguèt la correccion dels trabalhs dels participants. Après la Dictada, los participants poguèron gaudir d’un vespralh. A la seguida, danças e après un concèrt a 17 oras amb lo grop de musica occitana Mirabèl.

Fin finala, arribèt lo moment de conéisser los ganhants d’ongan. Los representants de la jurada legiguèron los noms dels diferents premiats, que son :

Adultes

  • Primièr prèmi : Xavier Rebled
  • Segond prèmi : David Ferré
  • Tresen prèmienbsp;: Joan Calsapeu

Dròlles

  • Primièr prèmi : Mariona Calsapeu
  • Segond prèmi : Júlia Cuenca

Professional

  • Primièr prèmi : Ferran Hidalgo

An collaborat a aquela edicion de la Dictada Occitana los Departaments d’Ensenhament e de Politica Lingüistica de la Generalitat de Catalonha, Ara Llibres, Associació Llengua Nacional, Betevé, Casa Graupera, Caves Raventós Rosell, CNL Barcelona-Gràcia, Edicions Sidillà, Éditions des Régionalismes, Editions Trabucaire, Editorial Barcanova, Espai Vilaweb, Fent País Cooperativa, Fundació Enciclopèdia Catalana, Grup62, La Vanguardia, Letras d’òc, Macarel, Òmnium Cultural, Pagès Editors, Per Noste Edicions, Plataforma per la Llengua, Publicacions Abadia de Montserrat, Productes de la Terra, Sàpiens Publicacions.


Totèm : l'agaça d'Abelhan

agaça

En 2017 sortiguèt la revista Los rocaires numèro 2 amb de contes suls animals totemics.

Sèrgi Viaule : critica del libre 'Novèlas exemplaras' de Miguel de Cervantes

Miguel de Cervantes

En octobre de 2020 sortissiá lo libre Novèlas exemplaras de Miguel de Cervantes. Sèrgi Viaule ne fasiá la critica.

Croàcia passa a l'èuro e intra dins l'espaci Schengen

Membre de l'Union Europèa dempuèi 2013, Croàcia emplega dempuèi aqueste 1èr de genièr de 2023 l'èuro coma moneda. De pèças novèlas son donc intradas en circulacion.

Critica del libre de Joan-Maria Petit e Pèire Francés : 'Bestiari, aubres, vinhas'

Joan-Maria Petit e Pèire Francés : 'Bestiari, aubres, vinhas'

En 1979 la revista Aicí e ara publicava una critica de Maria-Clara Viguièr del libre Bestiari, aubres, vinhas.

Max Roqueta e lo roman

Mièja-Gauta

Lo tèxt çai-jos es extrach de la plaqueta de presentacion de la mòstra : Max Roqueta, la libertat de l’imaginari, que se debanèt en 2014 e 2015 a Montpelhièr.