En 2022 IEO-Edicions publicava lo libre de Gerard Tautil, Contratèmps'. Es estat traduch en francés. En genièr de 2024 son autor informava sus aquesta nòva publicacion.

Adieu,

Mon darrier libre Contratemps, letras sus l’Occitania e l’occitanisme (IEO Edicions colleccion Ensatge 2023) que d’unei an legit es estat publicat tanben en francés a Presse fédéraliste, collection Minorités nationales. Junh de 2023.

Es un libre de reflexion e de proposicions, critic e constructiu sus la situacion d’Occitania e l’occitanisme d’ara.

Es subretot legit per de monde interessats per la question politica (l’Alan Roch n’e’n faguèt una lectura objectiva dins lo darrier Occitania-vvap, tanben positiva per la revista Fait des choses de Lion, mentre que la critica de la revista literària Lo Gai Saber ne’n retenguèt que la question culturala). Estonanta lectura selectiva que la question culturala, lingüistica es propriament politica e qu‘avèm aquí lei doas interfàcias de l’occitanisme modèrne.

Dos documents dins aquela publicacion : Les Gilets Jaunes de Gustau Aliròl e un tèxte de Martina Boudet sus la situacion deis autonomias d’Euròpa (solament dins la version francesa).

Vos convidi a legir e far legir aquest assai d’actualitat qu’es una convidacion collectiva a l’escambi. Ren d’autre.

E que 2024 vos permete la realizacion de vòstrei projècts !

Amistats

Gerard Tautil (genièr de 2024)


Max Roqueta e lo roman

Mièja-Gauta

Lo tèxt çai-jos es extrach de la plaqueta de presentacion de la mòstra : Max Roqueta, la libertat de l’imaginari, que se debanèt en 2014 e 2015 a Montpelhièr.

Pedagogia : 'Enfanças'

En 2012 lo Centre Regional de Documentacion Pedagogica (CRDP) de l'acadèmia de Montpelhièr publicava un document a destinacion dels joves lectors Enfanças.

Los Païses Basses e Danemarc mandaràn a Ucraina de F-16

F-16C

Dimenge 20 d'agost de 2023, Mark Rutte, primièr ministre neerlandés, anoncièt que de F-16, avion de combat de concepcion estatsunidenca, serián mandats a Ucraina per los Païses Basses e per Danemarc.

Robèrt Martí sul diccionari de Loís Alibèrt (1988)

Diccionaire occitan-français de Louis Alibert

Testimoniatge de Robèrt Martí sul diccionari de Loís Alibèrt.

Critica del libre 'L'enfugida' de Joan-Ives Casanòva

'L'enfugida' de Joan-Ives Casanova

Un article de Clamenç Pech dins La Setmana numèro 981.