L'Occitan fa punk

Visual del festenal L'Occitan fa punk de 2022

Dins son edicion de novembre de 2022, lo jornal de la comuna de Tolosa, À Toulouse presentava lo festenal L'Occitan fa punk amb un entrevista de Léo Devillers que n'èra l'iniciator.

La cultura occitana es ja creolizada

– Sètz pas brica eissut del mitan occitanista, cossí avètz agut l'idèa d'aquel festenal ?

Soi arribat a Tolosa fa dos ans e çò que primièr me restaquèt a la cultura d'òc es lo mètro e los noms de las carrièras. Après rescontrèri de personalitats de la cultura occitana e m'avisèri qu'aicí es una cultura tras qu'ancorada, territorializada, sustot en comparason amb Bordèu d'ont arribavi. Abans d'èsser programator cultural, faguèri un trabalh de cèrca sus l'etiqueta « musicas del mond », qu'es un etiqueta tanben post-coloniala, puèi que son los occidentals que rendon visiblas o non aquelas musicas. E aviái l'idèa de mostrar que l'occitan tanben pòt èsser dins las musicas dichas del mond : coma conta una istòria, una cultura, una lenga, es tant « exotisant ». Es pas la pena d'anar luènh.

– Lo festenal durèt doas setmanas : voliatz mostrar la creacion en òc d'un biais larg ?

La programacion s'es facha en charrant amb de mond coma Rafeu Sichel Bazin qu'ensenha a l'universitat, Pascal Caumont del conservatòri o lo cantaire Dje Balèti que me faguèron de proposicions. Al final, i aguèt de musica, de conferéncias, de balètis, de projeccions, de teatre, de circ e de dansa. Descobriguèri que la cultura occitana es fòrça rica e fòrça creolizada ja, doberta sul mond. En mesclant los folclòrs se podriá dire que se bastisson de neo-folclòrs e aquò's infinit.

– Aquela primièra anóncia una seguida ?

Ongan, l'organizator èra lo Centre d'Iniciativa Artistic del Miralh, que se maina de la programacion culturala sul campus. Mas la tòca es de daissar l'afar ara a l'associacion dels estudiants occitans, Òsca. Son ja eles que faguèron la serada Balètis dels tripons. Avèm poscut lor transmetre un pauc la gramatica dels eveniments culturals, per ben organizar. Aquò permetèt ja de balhar de visibilitat a l'ensenhament de l'occitan sul campus. Avèm agut de bèlas manifestacions : un carnaval salvatge amb la Vespa Cogordon, una conferéncia sus la pop-cultura e l'occitan o una carta blanca amb lo realizator Amic Bedel.

Magazine À toulouse 92, novembre de 2022

L'occitan fa punk, 2022


Lo grelhon, lo lop e las abelhas : un conte de Justin Bessou

Detalh d'una gravadura de Tavy Notton (1914-1977) sus la vida de las abelhas

Lo grelhon, lo lop e las abelhas es lo primièr tèxt dels Contes de la Tatà Mannon de Justin Bessou.

Las lengas de l'Union Europèa

En 2013 sortissiá lo libre de Jaume Corbera Pou, La Unió Europea, un mosaic lingüístic. Dins lo jornal La Setmana numèro 1001 Joan-Claudi Forêt ne fasiá la critica.

Union Europèa : ajudas a la infrastructuras de transpòrt

Ralh ferroviari

Lo dijòus 22 de junh de 2023 la Comission Europèa comunicava sus la politica de l'Union en matèria de transpòrt. Son 6,2 miliards d'èuros que seràn investits dins las infrastructuras.

Sul libre de Régine Lacroix-Neuberth 'Le Théatricule et le caleçon d'écailles'

Le Théatricule et le caleçon d'écailles

Critica de Robèrt Lafont del libre Le Théatricule et le caleçon d'écailles.

Vidèo : lo tambornet

Tambornet

Presentacion de jòc de bala al tambornet. Una vidèo del CIRDÒC.