Universitat Occitana de La Guepia, 2024
Universitat Occitana de La Guepia, 2024

Se dabanarà del 15 al 21 de julhet de 2024, organizada per l'associacion Lenga Viva, l'Universitat Occitana de La Guepia.

Al programa : cors de lenga, conferéncias, concèrts (Gric de Prat, Rural Blues Band, Aborigénious, Miléna Pastorelli, Johnny Bambou), jòcs, estagis (accordeon, violon, cant, dança), encontre amb los locutors, literatura, teatre, contes...

Lo vilatge de La Geupia es situat a limit dels tres departament, Tarn, Avairon e Tarn-e-Garona.

Programa de las conferéncias

Las conferéncias se fan al castèl Sant Martin.

Dimars 16 de julhet a 14h30Joëlle Mas presentarà los resultats de son trabalh sus La représentation de l'occitan dans les manuels scolaires. Joëlle Mas es ensenhanta e documentalista, s'interessèt a las donnas relativas a la lenga occitana dins los manuals escolaris dempuèis 2019. Presentarà las estatisticas.

Dimars 16 de julhet a 21h00Les Anti-papes de Viaur, per Cristian-Pèire Bedèl. Conferéncia bilingüe occitan/francés. La val de Viaur en amont de La Guepia foguèt lo recapte après lo Grand Esquisme d'Occident als sègles XIVen e XVen dels darrièrs fisèls de l'antipapa. Una aventura europèa e roergata illustrada per d'imatges e d'extraches d'archius.

Dijòus 18 de julhet a 19h00 – Conferéncia en francés de Michel Bonnet : L’Occitanie face au traité de Paris. Sèm a intrar dins un mond que s'anóncia catastrofic. Problèmas climatic, de biodiversitat... Al sègle XIII las populacions d'Occitània foguèron confrontadas a de cambiaments terribles : crosada, anexion...

Divendres 19 de julhet a 21h00 – Conferéncia trilingüa (francés/anglés/occitan) per Tracey Warr e Amandine Rey : Les Sœurs de La Marche : trois domnas occitanes du XIe siècle. Los presentators tornaràn sus las vidas de las tres sòrres Almodis, Raingarde e Lucie de La Marche.

Ligam : Lenga Viva


Los archius dels Amics de la lenga d'òc son al CIRDÒC

Fons Amic de la lenga d'oc

En octobre de 2017 los archius dels Amics de la lenga d'òc, l'antena parisenca del felibritge, son intrats dins las colleccions del CIRDÒC.

Presentacion del libre 'L'épopée cathare' de Michel Roquebert

L'épopée cathare, Michel Roquebert

En 1970 editat per Privat a Tolosa sortissiá lo primièr tòme del libre de Michel Roquebert, L'épopée cathare.

Votacion del Parlament Europèu per melhorar la mobilitat electrica

Lògo recarga electrica

A la debuta del mes de julhet de 2023 lo Parlament Europèu votèt per l'adopcion de règlas novèlas per fin de far créisser lo nombre de las estacions que permeton de recargar los veïculs electrics. Las novèlas disposicions preveson tanben de ne facilitar l'usatge.

Pedagogia : 'Enfanças'

En 2012 lo Centre Regional de Documentacion Pedagogica (CRDP) de l'acadèmia de Montpelhièr publicava un document a destinacion dels joves lectors Enfanças.

Venècia : extrach del roman 'Mièja-Gauta'

Masqueta

Extrach del roman Mièja-Gauta de Max Roqueta paregut en 2010 a las edicions Trabucaire.