Universitat Occitana de La Guepia, 2024
Universitat Occitana de La Guepia, 2024

Se dabanarà del 15 al 21 de julhet de 2024, organizada per l'associacion Lenga Viva, l'Universitat Occitana de La Guepia.

Al programa : cors de lenga, conferéncias, concèrts (Gric de Prat, Rural Blues Band, Aborigénious, Miléna Pastorelli, Johnny Bambou), jòcs, estagis (accordeon, violon, cant, dança), encontre amb los locutors, literatura, teatre, contes...

Lo vilatge de La Geupia es situat a limit dels tres departament, Tarn, Avairon e Tarn-e-Garona.

Programa de las conferéncias

Las conferéncias se fan al castèl Sant Martin.

Dimars 16 de julhet a 14h30Joëlle Mas presentarà los resultats de son trabalh sus La représentation de l'occitan dans les manuels scolaires. Joëlle Mas es ensenhanta e documentalista, s'interessèt a las donnas relativas a la lenga occitana dins los manuals escolaris dempuèis 2019. Presentarà las estatisticas.

Dimars 16 de julhet a 21h00Les Anti-papes de Viaur, per Cristian-Pèire Bedèl. Conferéncia bilingüe occitan/francés. La val de Viaur en amont de La Guepia foguèt lo recapte après lo Grand Esquisme d'Occident als sègles XIVen e XVen dels darrièrs fisèls de l'antipapa. Una aventura europèa e roergata illustrada per d'imatges e d'extraches d'archius.

Dijòus 18 de julhet a 19h00 – Conferéncia en francés de Michel Bonnet : L’Occitanie face au traité de Paris. Sèm a intrar dins un mond que s'anóncia catastrofic. Problèmas climatic, de biodiversitat... Al sègle XIII las populacions d'Occitània foguèron confrontadas a de cambiaments terribles : crosada, anexion...

Divendres 19 de julhet a 21h00 – Conferéncia trilingüa (francés/anglés/occitan) per Tracey Warr e Amandine Rey : Les Sœurs de La Marche : trois domnas occitanes du XIe siècle. Los presentators tornaràn sus las vidas de las tres sòrres Almodis, Raingarde e Lucie de La Marche.

Ligam : Lenga Viva


Critica del libre de Joan-Maria Petit e Pèire Francés : 'Bestiari, aubres, vinhas'

Joan-Maria Petit e Pèire Francés : 'Bestiari, aubres, vinhas'

En 1979 la revista Aicí e ara publicava una critica de Maria-Clara Viguièr del libre Bestiari, aubres, vinhas.

Viure 1965 : Revolucion Occitana

La revista Viure fondada en 1964 foguèt pendent un desenat d'ans lo luòc d'expression privilegiat per la critica, las analisas, l'expression d'una pensada occitana liura.

Ajuda militara a Ucraina : Caesars e missils AASM

Missil AASM

Lo 18 de genièr de 2024 lo ministre de la defensa francés Sébastien Lecornu anoncièt un cèrt nombre de mesuras per ajudar Ucraina dins sa lucha contra l'occupant rus.

Enric Pascal de Ròcaguda

Enric Pascal de Ròcaguda

Dins lo corrièr dels lectors de La Setmana en febrièr de 2013 Ramon Ginolhac tornava sus l'òbra d'Enric Pascal de Ròcaguda.

Pau-Loís Granier per Felip Gardy

Pau-Loís Granier - òbra poetica occitana

Un article de Felip Gardy dins la revista Oc (ivèrn de 2002).