Aquí çai jos l'editorial de Patrici Roques publicat dins La beluga (jornal del Club Occitan de Noisy le Grand) de març de 2017.

Occitània, filha d’Euròpa

Qual(a) poiriá pretendre que la cultura occitana, dempuèi l’epòca dels Trobadors, seriá pas ligada d’un biais intim a la cultura comuna dels autres paises d’Euròpa ? Lo sosten fisèl dels organismes culturals de la Comunautat Europenca a las culturas « regionalas » e/o minoritàrias n’es una pròva de mai.

Ailàs l’unitat e la seguretat d’aquesta son ara amenaçadas de pertot : Brexit, fin programada de la proteccion militària dels Estats-Units, a l’Èst bruch retronissent de bòtas russas... En mai d’aquò s’afortís en Occitània tanben lo replegament sus una nostalgia « etnò-nacionala » francimanda. Lo refús de l’Autre/a, de la diferéncia culturala, e la recèrca de bocs emissaris, an poirit lo debat politic. Provòcan lo reviscòl de fòrças escuras per las qualas la mòrt de l’Union Europenca seriá lo remèdi magic per garir las malautiás del caumatge e de la crisi economica. Cal prepausar d’urgéncia un autre camin. Contra la tampadura dels esperits e dels còrs, la dubertura sus l’alteritat dels autres pòples europencs pòt èstre una compausanta majora de la consciéncia de se de la Femna e de l’Òme occitan-a-s.

L’Union Europenca (de reformar d’urgéncia tanben, per segur) pòt porgir a Occitània d’un costat una votz fòrta dins lo monde « globalizat » de uèi e, d’un autre costat, la seguretat e l’afirmacion de sa pròpria identitat – se o volèm.

Occitània es filha d’Euròpa, o deu pas debrembar.

Patrici Roques


Musica : Lo jai

Lo Jai - Musica Lemosina

En 1982 sortissiá lo disc de musicas tradicionalas del Lemosin del grop Lo Jai

Sus la Cançon de Santa Fe

Letrina Cançon de Santa Fe

Un article de la revista La Cigalo Narbouneso (abril de 1927, pagina 49). Autor : P. Albarel. L'ortografia del tèxt es estada corregida.

Ajuda militara a Ucraina : Caesars e missils AASM

Missil AASM

Lo 18 de genièr de 2024 lo ministre de la defensa francés Sébastien Lecornu anoncièt un cèrt nombre de mesuras per ajudar Ucraina dins sa lucha contra l'occupant rus.

Pau-Loís Granier per Felip Gardy

Pau-Loís Granier - òbra poetica occitana

Un article de Felip Gardy dins la revista Oc (ivèrn de 2002).

Lei santons de Provença

Sus los santons de provença, un article de la revista del conselh general de las Bocas de Ròse, Accent de Provence, numèro 263, novembre e decembre de 2016.