L'IEO 34 comunica sus las manifestacions ligadas a la lenga occitana organizadas del divendres 6 de març al dijòus 12 de març de 2020 dins lor parçan.

Divendres 6 de març, seguida e fin de la Setmana occitana dins Gard, Si c'est patois, c'est donc ton frère, a 18h. Sala du Zigom, 9 rota de Sant Gèli (Saint Gilles), Nimes (30).

Divendres 6 de març, 20h, Pèire Miremont, escrivan oblidat del peirogòrd negre. Serada literària animada per Brigida Mirmont e propausada per d’Aicí d’alai. Castèl dels Evesques, Sala de la pòrta vièlha Mediatèca, Laveruna (34). Gratuit.

Dissabte 7 de març, Teatre dels enfants, a partir de 14h30. Corala dels pichons, demonstracion de danças tradicionalas amb lo grop de Brinhon e Teatre. Organizat per l’IEO 30, sala Pagès (gimnasi) a Vezenòbres (30).

Dissabte 7 de març, Carnaval dels enfants, de 17h a 19h amb Copa-Camba. A la calandreta dels Dalfinets, plaça Aristidi Briand a Seta (34).

Dimècres 11 de març, a partir de 18h30, Cafè occitan de Somèire sul libre La bèstia del coar, La bête du couar, de Didier Leclerc. Lectura bilingüa a tres voses amb l’autor. Restaurant la Bistoure, Somèire (30).


Agricultura : per estalviar l'aiga, lo palhatge

Palhatge dins un òrt

Aurelian Chaire dins l'enscastre de sos estudis en agricultura anèt trabalhar en Casamança. Dins l'edicion del 11 al 17 d'abril de 2014 del jornal La Setmana, presentava la tecnica del palhage.

Estudi sus la Cançon de la Crosada

En 2015 sortissiá lo libre Lorsque la poésie fait le souverain, Étude sur la Chanson de la Croisade Albigeoise.

Votacion del Parlament Europèu per melhorar la mobilitat electrica

Lògo recarga electrica

A la debuta del mes de julhet de 2023 lo Parlament Europèu votèt per l'adopcion de règlas novèlas per fin de far créisser lo nombre de las estacions que permeton de recargar los veïculs electrics. Las novèlas disposicions preveson tanben de ne facilitar l'usatge.

Joan B. Seguin : critica del libre de Robèrt Lafont 'Renaissance du Sud'

Renaissance du sud, Robèrt Lafont, Gallimard

En 1970 sortissiá lo libre de Robèrt Lafont Renaissance du Sud. Essai sur la litteratura occitane au temps de Henri IV.

Prefaci de Frederic Mistral a 'La pauriho' de Valèri Bernard (1899)

paurilha

En 1899 sortissiá a Marselha lo libre La pauriho de Valèri Bernard amb un prefaci de Frederic Mistral.