La plega IEO de 2023 es en soscripcion. Quatre libre son publicats ongan dins la collecion A Tots dedicada a la pròsa occitana contemporanèa. Collection que, festeja sos cincanta ans d’existéncia.

La soscripcion es mai que tot un biais per l'IEO de finançar l’edicion occitana. Es tanben una faiçon agradiva, en crompant l’ensemble dels quatre libres a un prètz redusit, de partir a la descobèrta dels autors, de lor univèrs, emai de la varietat e de la riquesa de la lenga occitana.

*

Entrelusidas de vidas de Bernadeta Romieu, recuèlh de nòvas (A Tots n° 233. 168 p. 15 €).

Lo secret del licièr, Lo silenci de Samuèl, qu’a montat son talhièr de licièr au retorn d’Auchwitz ; Lo soldat de l’Avent, que tòrna de la guerra de 14-18 ; lo Dançaire de las tèrras nautas, que tòrna dins sa familha per la mòrt de son paire. Tres destins, tres novelas per l’autora de A l’ombra dels cerièisses bèles.

*

Labyrinthos d'Alan Maury, roman (A Tots n° 236. 72 p. 10 €).

La sala d’espèra d’una gara es tostemps un luòc estranh ont se crosan mantun destins. L'encontre entre dos èssers a las istòrias personalas diferentas los va menar dins un periple azardós semenat de caos, de revòltas, de mistèris. Lo primier roman fantasiós, d’Alan Maury. Publiquèt un recuèlh de poèmas e de nòvas al Grelh Roergàs en 2018, Cants de Rance.

*

La Distanciacion de Sèrgi Gairal, roman (A Tots n° 234. 164 p. 15 €).

Le desir d’èsser maire, la dificultat de la maternitat, las inquietudas de l’educacion entre proteccion e libertat. Lo destin quotidian d’èsser parent. Lo novèl roman de l’autor de Delà la mar, Lo barracon, Un estiu sus la talvera...

*

Los Beatles de Sant Çubran, roman de Michel Fraysse (A Tots n° 235. 160 p. 14 €).

Las aventuras d’un grop de musicians tolosans, entre esper, dificultat materiala e tensions relacionalas, en camin per un concors d’interpretacion de las chançons dels Beatles. Lo primier roman en occitan de Michel Fraysse, en mena de road movie.

*

Lo prètz de la soscripcion per los quatre libres es de 46 €, fraises de mandadís inclús. Es dobèrta fins al 30 de junh de 2023, e la parucion es previsda a la fin de junh.


Robèrt Martí sul diccionari de Loís Alibèrt (1988)

Diccionaire occitan-français de Louis Alibert

Testimoniatge de Robèrt Martí sul diccionari de Loís Alibèrt.

Florian Vernet : presentacion de la tresena edicion del 'Dictionnaire grammatical de l'occitan moderne'

Vinha

En 2020 sortissiá a las Premsas Universitària de La Mediteranèa (PULM) la tresena edicion del Dictionnaire grammatical de l'occitan moderne de Florian Vernet.

Votacion del Parlament Europèu per melhorar la mobilitat electrica

Lògo recarga electrica

A la debuta del mes de julhet de 2023 lo Parlament Europèu votèt per l'adopcion de règlas novèlas per fin de far créisser lo nombre de las estacions que permeton de recargar los veïculs electrics. Las novèlas disposicions preveson tanben de ne facilitar l'usatge.

Lei santons de Provença

Sus los santons de provença, un article de la revista del conselh general de las Bocas de Ròse, Accent de Provence, numèro 263, novembre e decembre de 2016.

Sèrgi Viaule : critica de 'Bonjour tristesse'

Françoise Sagan

Dins lo numèro 144 de la revista Infòc de decembre de 1995, pareissiá la critica de Sèrgi Viaule del libre de Françoise Sagan paregut en 1954.