Après una primièra « plega » pareguda aqueste estiu, IEO-Edicions ne presenta una segonda per Nadal. Son quatre libres novèls que seràn publicats.

Son en soscripcion al prètz de 49 € (al luòc de 63 €). Los fraises de mandadís son incluses.

La soscripcion es duberta fins al 25 de decembre. Se pòt comandar en linha via IDECO o amb lo bulletin de soscripcion.

*

Enquestas a la lesta de Joan Ganhaire (A Tots Crimis n° 237 (novèlas), 160 paginas).

« Mai quò ‘nava, mai lo comissari Darnaudguilhem sentiá que quela scena de crime era pas coma las autras. A la debuta, quo era estat d’una granda banalitat. Una vielha femna matrassada dins son apartament de la vielha vila, segurament per quauque arcandier vengut li raubar sas economias. Pas bien de misteri quí-dedins. »

Dètz novèlas per dètz enquèstas a la lèsta del famós comissari Alexandre Darnauguilhem de Maraval en Nauta Dordonha.

*

La Nassa de Miquèu Arnaud (A Tots n° 238 (roman istoric), 324 paginas).

Per Febrièr de 1474, lo rei de França deu tenir targa al còp a l’Anglés e al Borguinhon. Conten los enemics mai quasi tota l’armada es sus lo pè de guèrra e son marge de manòbra es estrech. Pasmens, Loís XI tèsta aquí vòl espandir sa tela. Provença, terraire fòrça ric, dubertura segura sus la Mediterranèa es una pèça màger de l’espandiment. Mai sos projèctes son contrariats, que lo rei Reinier decidisse de lo deseiretar. Abramat, arrogant, plen de cròia, es pas possible per el de pèrdre la fàcia. En consequéncia, ordís un plan per esbrandar lo comte de Provença e ansin s’apoderar del comtat.

Miquèu Arnaud es nascut a Marselha en 1952. S’installèt dins un vilatge pròche Marselha dins un temps qu’una bèla part dels abitants parlavan provençal. Es en familha que se perfeccionèt dins lo parlar provençal maritim. L’enveja de partejar l’occitan e de gardar viu son usatge lo menèron a escriure.

*

Vint jorns au bot de l'Antropocèn de Joan Glaudi Puech (A Tots n° 239 (roman), 136 paginas).

« Per la terapia me demandèt de faire un esfòrç e d’adoptar, un temps solament, lo manifèst de Thoreau dins « Walden ». Me diguèt qu’aqueu libre èra estat una revelacion per fòrça femnas e òmes dau sègle XX, l’esvelh a un rapòrt diferent au Monde. Anar viure per bòscs, acantonar la vida, la trocejar d’aise d’aise en morselons per ne saborar tota sa substància fins a tocar au sublim, perqué pas ? E puei ont anar ? Que faire ? Ai signat. »

Joan Glaudi Puech nasquèt en Castanhal Cantalesa e demorèt trenta cinc ans de temps en Provença. Vint jorns au bot de l’Antropocèn es son primièr roman publicat dins la colleccion A Tots. Es tanben l’autor de Una pèira e un tamborin, Lei filhas de Sion, Flors paganas e En bosca de Pan.

*

Bóstias de Joan-Claudi Sèrras (A Tots n° 240 (novèlas), 344 paginas)

Aqueste obratge, majoritariament escrit en 2021, prepausa una garba de tèxtes sus una tematica qu’es lo camp lexical de las bóstias. Se tracha pas d’un recampament a posteriori d’òbras qu’òm se maina de lor punt comun mas d’una experiéncia d’escritura a constrencha prealabla sens cap de limita de las variacions possiblas. Balha de tèxtes de tota mena, de tota dimension, de tota tonalitat, de l’umorisme a la tragedia, de la poësia al fantastic.

Dins la darrièra istòria, Lo Sòmi d’Ipocrates, la situacion contemporanèa evocada, la del Covid, ven premonitòria e lèu – qual sap ? – la ficcion poiriá èsser confortada o trespassada per l’anar del mond.

Joan-Claudi Sèrras, nascut en Albigés en 1944, foguèt professor de francés e d’occitan. A publicat a las edicions de l’IEO de recuèlhs de novèlas, un roman, Enlòc, d’obratges de lexicologia e una tièra de libròts de pensadas mai o mens umoristicas jol chafre de Rascal.

Estampar lo bulletin de soscripcion.


País de cocanha

pastel

Un article de la revista del consèlh regional d'Occitània de decembre de 2018 e genièr de 2019.

Musica : entrevista de Guillaume Lopez

Guillaume Lopez

Dins son magazine del mes de novembre de 2019, la vila de Tolosa publicava una entrevista de Guillaume Lopez.

Los Païses Basses e Danemarc mandaràn a Ucraina de F-16

F-16C

Dimenge 20 d'agost de 2023, Mark Rutte, primièr ministre neerlandés, anoncièt que de F-16, avion de combat de concepcion estatsunidenca, serián mandats a Ucraina per los Païses Basses e per Danemarc.

Sèrgi Viaule : critica de 'Bonjour tristesse'

Françoise Sagan

Dins lo numèro 144 de la revista Infòc de decembre de 1995, pareissiá la critica de Sèrgi Viaule del libre de Françoise Sagan paregut en 1954.

Ives Roqueta sus Frederic Mistral

Tresor

Un article de Ives Roqueta (junh de 1998). Sorsa : Lo Lugarn numèro 86/87, 2004.