La plega IEO de 2023 es en soscripcion. Quatre libre son publicats ongan dins la collecion A Tots dedicada a la pròsa occitana contemporanèa. Collection que, festeja sos cincanta ans d’existéncia.

La soscripcion es mai que tot un biais per l'IEO de finançar l’edicion occitana. Es tanben una faiçon agradiva, en crompant l’ensemble dels quatre libres a un prètz redusit, de partir a la descobèrta dels autors, de lor univèrs, emai de la varietat e de la riquesa de la lenga occitana.

*

Entrelusidas de vidas de Bernadeta Romieu, recuèlh de nòvas (A Tots n° 233. 168 p. 15 €).

Lo secret del licièr, Lo silenci de Samuèl, qu’a montat son talhièr de licièr au retorn d’Auchwitz ; Lo soldat de l’Avent, que tòrna de la guerra de 14-18 ; lo Dançaire de las tèrras nautas, que tòrna dins sa familha per la mòrt de son paire. Tres destins, tres novelas per l’autora de A l’ombra dels cerièisses bèles.

*

Labyrinthos d'Alan Maury, roman (A Tots n° 236. 72 p. 10 €).

La sala d’espèra d’una gara es tostemps un luòc estranh ont se crosan mantun destins. L'encontre entre dos èssers a las istòrias personalas diferentas los va menar dins un periple azardós semenat de caos, de revòltas, de mistèris. Lo primier roman fantasiós, d’Alan Maury. Publiquèt un recuèlh de poèmas e de nòvas al Grelh Roergàs en 2018, Cants de Rance.

*

La Distanciacion de Sèrgi Gairal, roman (A Tots n° 234. 164 p. 15 €).

Le desir d’èsser maire, la dificultat de la maternitat, las inquietudas de l’educacion entre proteccion e libertat. Lo destin quotidian d’èsser parent. Lo novèl roman de l’autor de Delà la mar, Lo barracon, Un estiu sus la talvera...

*

Los Beatles de Sant Çubran, roman de Michel Fraysse (A Tots n° 235. 160 p. 14 €).

Las aventuras d’un grop de musicians tolosans, entre esper, dificultat materiala e tensions relacionalas, en camin per un concors d’interpretacion de las chançons dels Beatles. Lo primier roman en occitan de Michel Fraysse, en mena de road movie.

*

Lo prètz de la soscripcion per los quatre libres es de 46 €, fraises de mandadís inclús. Es dobèrta fins al 30 de junh de 2023, e la parucion es previsda a la fin de junh.


Sul libre de Régine Lacroix-Neuberth 'Le Théatricule et le caleçon d'écailles'

Le Théatricule et le caleçon d'écailles

Critica de Robèrt Lafont del libre Le Théatricule et le caleçon d'écailles.

Nòva : 'La lutz e l'ombra' de Valèri Bernard

Johann Heinrich Füssli 'La cachavièlha'

En 1938 dos ans après sa mòrt sortissiá lo recuèlh de nòvas La feruno de Valèri Bernard.

Union Europèa : ajudas a la infrastructuras de transpòrt

Ralh ferroviari

Lo dijòus 22 de junh de 2023 la Comission Europèa comunicava sus la politica de l'Union en matèria de transpòrt. Son 6,2 miliards d'èuros que seràn investits dins las infrastructuras.

Sèrgi Viaule : critica del libre de Miguel de Unamuno 'Sant Manuel lo bon, martir'

Al cors de l'estiu de 2020, IEO Edicions publiquèt dins la colleccion Flor envèrsa Sant Manuel lo Bon, martir de Miguel de Unamuno.

Extrach del libre de Josèp Maffre 'Lo conse malgrat el'

Cencha de conse

Un tèxt publicat dins la revista Lo Gai Saber en 1939.