Cultura Viva

Visuala del plan Cultura Viva © Region Occitània

Del 13 de mai de 2022 al 13 de junh l'executiu de la Region Occitània organiza una consultacion sus las lengas occitana e catalana. L'enquèsta es menada dins l'encastre del plan Cultura Viva qu'a per vocacion de desvolopar l'usatge d'aquelas doas lengas sul territòri de la region.

Comunicat de Benjamin Assié, conselhièr regional, delegat a las politicas lingüisticas occitana e catalana

Dins lo quadre de sas concertacions ciutadanas en linha (La Région citoyenne), avèm obtengut que la question de las lengas occitana e catalana siá mesa en valor amb l’argument qu’utilizan totes : la populacion es largament favorabla a l’accion en favor de las lengas e culturas occitanas e catalanas.

Evidentament, avèm un enjòc partejat mai que gròs qu’aquesta consultacion simpla (5 minutas per i respondre, pas besonh de s’inscriure), faita pel public grand, mòstre que l’espèr de la populacion de la region es grand en la matèria.

Vos convidi doncas de far conéisser largament aquesta pichòta consultacion en linha, de far participar totes vòstres amics que son tanben amics de las lengas e culturas de la nòstra region !

I a tanben un questionnari « 15-18 ans » que se pòt prepausar als enfants, nombroses qu’aprenon la lenga a l’escòla. Es l’escasença de lor balhar la paraula, los implicar mai dins çò que se pòt far en defòra de l’escòla, etc. Per de rason de reglament èra pas possible d’o far oficialament per de pichons en dejós de 15 ans mas se lo vòstre pichon vòl respondre e qu’a pas encara l’atge, evidentament que se pòt far.

Mercés fòrça d’avança de vòstra ajuda essenciala a çò que volèm èsser una capitada per mostrar al mond que sèm pas los darrièrs dels Mohicans !

[ligam consultacion]

Benjamin Assié


Publicacion : aprene l'occitan e promòure lo 'patrimòni'

Apprendre l'occitan, promouvoir le 'patrimoine' de Gregoire Andreo Raynaud

Sortiguèt al mes de genièr de 2023 lo libre Apprendre l'occitan, promouvoir le 'patrimoine' de Gregoire Andreo Raynaud. Es estat publicat per L'Harmattan.

Pèire Lagarde sus Joan Bodon (1971)

Joan Bodon

En 1971 dins la revista Vida Nòstra Pèire Lagarde presentava Joan Bodon.

Votacion del Parlament Europèu per melhorar la mobilitat electrica

Lògo recarga electrica

A la debuta del mes de julhet de 2023 lo Parlament Europèu votèt per l'adopcion de règlas novèlas per fin de far créisser lo nombre de las estacions que permeton de recargar los veïculs electrics. Las novèlas disposicions preveson tanben de ne facilitar l'usatge.

Sèrgi Viaule sul libre de Jules Cubaynes 'Camins de guèrra'

Camin de guèrra, Jules Cubaynes

Una critica de Sèrgi Viaule pareguda dins lo jornal La Setmana en 2018.

Provença : la comuna de La Seina comunica en occitan

La Seina

La vila de La Seina en Provença sul sieu site internet presenta cada mes dins la seccion D'aquí un article en occitan.